duminică, 26 septembrie 2010

6 Monumente dedicate iubirii

Iubirea face lumea sa se invarta. Oamenii au purtat razboaie in numele iubirii, si-au dat viata pentru ea considerand ca nici un sacrificiu nu e prea mare si au incercat sa-si imortalizeze sentimentele astfel incat intreaga lume sa ia parte la bucuria sau durerea lor. Unii au pictat tablouri, altii au sculptat-o in marmura, altii i-au ridicat monumente sau i-au inchinat orase intregi. Intr-un fel sau altul au schimbat fata lumii in numele iubirii si ne-au dat si noua posibilitatea sa admiram puterea acestui sentiment. 

1. Taj Mahal

6 Monumente dedicate iubirii

Monumentul mausoleu din India (orasul Agra), considerat de unii cea de a opta minune a lumii, esta fara indoiala un monument al iubirii eterne. Construit integral din marmura alba acesta iti taie rasuflarea cu frumusetea lui. Povestea din spatele mausoleului e una tragica. Imparatul Shah Jahan a ordonat constructia acestuia in memoria sotiei sale Mumtaz Mahal care a murit in timpul nasterii celui de al paisprezecelea copil al cuplului regal. Desi era cea de a treia sotie a imparatului, India avand la acea vreme o traditie poligama, cronicile sustin ca era singura pe care acesta o iubea cu adevarat. La moartea sotiei preaiubite imparatul a devenit retras izolandu-se pentru un an. Se spune ca atunci cand a revenit in public era garbovit, parul ii devenise alb iar fata ii era trasa desi avea in jur de 40 de ani.

Constructia monumentului a inceput in 1631 (unele surse sustin ca ar fi inceput in 1632) si a fost terminata in 1653, moment in care corpul neinsufletit al lui Mumtaz Mahal a fost mutat in superbul mausoleu. Imparatul a murit in 1666 corpul lui fiind ingropat in mausoleu alaturi de cel al sotiei. Spectaculosul Taj Mahal ramane un simbol al iubirii fara limite dar si al durerii cauzate de moartea celei dragi, “mandrele pasiuni ale iubirii unui imparat incrustate in piatra”, dupa cum il descrie poetul englez Edward Arnold.

2. Mausoleul din Halicarnas

6 Monumente dedicate iubirii

Mausoleul din Halicarnas e una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Fragmente din fastuosul monument funerar dedicat lui Mausol, guvernatorul provinciei grecesti Caria, se mai pastreaza si astazi in Londra la British Museum. Ruinele monumentului din marmura a carui inaltime initiala fusese aproximativ 41 de metri se gasesc in orasul Bodrum din sud-estul Turciei.

Mausoleul a fost construit de Artemisa in memorie sotului si fratelui ei Mausol (casatoriile intre frati erau o tactica des intalnita la acea vreme cu scopul de a mentine averea si puterea in familie). Artemisa si Mausol au construit impreuna in Halicarnas o capitala demna de renumele imperiului grec. Artemisa planuise inca din timpul vietii sotului ei constructia monumentalului mormant care sa gazduiasca urnele cu cenusa celor doi. Constructia a fost demarata insa in forta dupa moartea sotului in 353 i.Hr., aceasta invitand cei mai vestiti artisti ai Greciei antice pentru a proiecta, construi si infrumuseta monumentul. Se mai spune ca dupa moartea lui Mausol, Artemisa a amestecat cenusa rezultata din incinerarea trupului cu apa si a baut-o astfel incat sa fie impreuna intotdeauna.

Foto: The Mausoleum of Halicarnassus, depicted in this hand-coloured engraving by Martin Heemskerck (16th century).

3. Gradinile suspendate ale Semiramidei

De asemenea una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, Gradinile suspendate ale Semiramidei (cunoscute si ca Gradinile suspendate din Babilon) sunt considerate de unii doar o legenda. Totusi, conform unor poeti antici greci, superbele gradini amenajate in apropierea fluviului Eufrat, undeva pe teritoriul de astazi al Irakului, nu erau doar o minune a arhitecturii ci si un simbol al iubirii. Se spune ca acestea au fost construite prin 600 i.Hr. de regele babilonian Nebucodonosor al II-lea si dedicate sotiei sale Amytis din Media careia ii era dor de frumusetea naturala a locurilor natale (Persia). Legendele spun insa ca gradinile ar fi fost construite mult mai inainte, de catre regale Ninus (intemeietorul oraselor Ninive si Babilon) pentru sotia sa Semiramida (de unde si numele).

Din descrierile facute de poetii greci mai afla ca superbele gradini erau compuse din sapte terase din dale de piatra asezate precum grinzile pe tavanul unei pivnite si sprijinite pe coloane de piatra. Plantele se gaseau pe aceste terase iar oamenii puteau sa mearga pe sub ele pe culoarele formate de stalpi. Pentru a mentine gradinile verzi acestea erau aprovizionate printr-o retea complexa de irigare ce aducea apa din Eufrat. 

6 Monumente dedicate iubirii











4. Medina Azahara (Madinah al- Zahra)


Palatul-oras Medina Azahara a fost construit de califul Cordobei Abd ar-Rahman al III-lea intre anii 936 si 940. Ruinele palatului se gasesc si astazi la 5 kilometri de Cordoba. Se spune ca Orasul de vis, cum e numita asezarea, a fost dedicat concubinei sale si numit asemenea ei. La intrarea in palatul-oras califul a ordonat sa fie asezata statuia unei femei. Exista si voci care sustin insa ca Medina Azahara a fost de fapt construit din ratiuni politice, pentru a consolida puterea califatului. 

Palatul-oras a fost construit astfel incat sa urmareasca linia sinuoasa a muntelui. Acesta era impartit in trei parti: palatul propriu-zis, gradinile ce il inconjurau si un al treilea nivel ce cuprindea casele supusilor si moschea. Conform documentelor, intreaga constructie era o procesiune de coloane si arcuri facute din marmura rosie si albastra, ornate cu motive vegetale. Un istoric chiar sustine ca existau ziduri de apa special amenajate si o fantana in care curgea mercur constituind o oglinda lichida. 

5. Castelul de Coral 

Castelul de Coral e localizat in statul Florida, U.S.A., la aproximativ 3 kilometri de orasul Homestead, o suburbie a metropolei Miami. Monumentul facut din 1100 tone de corali reprezinta in fapt obsesia unui om, Edward Leedskalnin, pentru o iubire pierduta. Construit initial 1923 intr-o alta regiune, Castelul de Coral a fost mutat de Leedskalnin in 1936 pe locul actual.

Povestea de dragoste din spatele monumentului e una trista. Edward Leedskalnin, nascut in 1887 intr-un sat de langa Riga (Letonia) intr-o familie de fermieri, s-a indragostit la varsta de 26 de ani de o tanara letona de 16 ani numita Agnes Skuvst. S-au logodit insa nu cu mult inainte de nunta tanara a hotarat sa rupa logodna pe motiv ca viitorul sot era sarac si cam in varsta pentru ea. Edward a fost profund afectat de decizia fetei. Nu la mult timp dupa a parasit Letonia. 

Constructia castelului dedicat iubirii pierdute a durat 28 de ani, Edward lucrand singur. Monumentul e remarcabil prin faptul ca blocurile de coral nu sunt unite prin tencuiala ci doar prin greutatea proprie. In plus, acestea sunt perfect imbinate astfel incat nu trece nici o raza de soare printre ele. Constructia cuprinde printre altele doua turnuri de castel, pereti facuti din bucati intregi de coral de aproximativ 2,5 m inaltime, un obelisc, un cadran solar, o fantana si piese de mobilier (o masa in forma de inima, scaune dintre care unele au forma de luna, o cada de baie, paturi si chiar si un tron), totul facut din coral.


6. Poarta sarutului

Nu putea lipsi din aceasta enumeratie Poarta sarutului, simbol al iubirii si al importantei acesteia in viata fiecaruia. Spre diferenta de celelalte monumente, creatia lui Brancusi nu este dedicata unei femei anume ci suprematiei iubirii. Opera de arta e amplasata pe aleea de intrare in parcul orasului Targu Jiu si face parte din tripticul Ansamblului sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu alaturi de Masa tacerii si Coloana infinitului (Coloana recunostintei fara sfarsit). Lucrarea a fost amplasata pe locul actual in octombrie 1937 fiind sculptatat in prima parte a anului 1938. Facuta din piatra poroasa din carierele de la Banpotoc, aceasta e compusa din coloane groase paralelipipedice si o arhitrava ce se sprijina pe capitelul coloanelor. De remarcat ca latimea acesteia e mai mare decat cea a coloanelor. 

Poarta sarutului e ornata cu simbolul sarutului. Fiecare fata a coloanelor prezinta doua jumatati de cerc ce simbolizeaza buzele apropiate pentru sarut. Alegerea lui Brancusi de a alege sa reprezinte iubirea printr-o poarta nu este intamplatoare. Unirea buzelor constituie unirea sufletelor si trecerea intr-o noua etapa a vietii. 

Niciun comentariu: